Doe een boekje open over reuma
Image

Artritis Psoriatica en dan....

Een verhaal door Tonny Boudewijns

Lees het verhaal Lees de reacties en reageer

Zoeken naar Balans

Niet zeuren gewoon doorgaan, goed voor jezelf zorgen. De pijn is te hanteren, ik denk dat dat went. Maar die vermoeidheid die went nooit, en ligt altijd op de loer. Leuke dingen doen, vaak ben ik te moe om ervan te kunnen genieten. Daarom keuzes moeten maken, terwijl je het eigenlijk allemaal wil.
Meer willen dan je kunt. Je gevangen voelen in een lijf wat niet wilt wat jij wilt.
Soms heb je te maken met onbegrip, het is moeilijk uit te leggen als je het niet aan de buitenkant ziet. Je probeert het te verbergen, want je wilt zo graag gewoon meedoen.
Leuke dingen doen en achteraf de prijs betalen, een dag of langer nodig om bij te komen.
Dan toch moeten kiezen en accepteren wat is.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

Image Klik op het blok om het te verslepen

Artritis Psoriatica

AP en dan.... Nou ik zou me er niet onder laten krijgen, als ik maar genoeg mijn best deed dan kwam het allemaal wel goed. Gezond leven, sporten en medicatie. Nooit gedacht dat het zo'n struggle zou worden.

Image Klik op het blok om het te verslepen

Vanaf het moment dat de diagnose bekend was nam ik me voor, dit zal mij niet klein krijgen. Toch heb ik de afgelopen jaren wel veel in moeten leveren. maar Ik heb geknokt om het te behouden en ik knok nog steeds Iksportte drie keer in de week, waaronder gym een soort aerobics op muziek, hardlopen en nordic walking. De gym viel als eerste af, ik deed het zo graag, maar ik kon steeds niet slapen van de pijn na afloop. De intensiviteit was te hoog. Ook van het hardlopen kon ik heel erg genieten. Sinds nu ruim twee jaar moest ik dat opgeven ivm hardnekkige hielspoor. Van alles geprobeerd om dit onder de knie krijgen, tot zelfs shockwave toe. Helaas niet weg te krijgen. Dus nu alleen nordic walking en gewoon wandelen, ook niet te lang ivm die hielspoor. Heel erg jammer allemaal en vooral het hardlopen mis ik nog steeds. Dit was namelijk ook een hele goed uitlaatklep, ikkreeg hiermee rust in mijn hoofd.
Maar ik ging op zoek naar een andere hobby, ik probeer nu te schilderen, en kan hier ook redelijk mijn ei in kwijt. Verder hebben we sinds anderhalf jaar een leuk hondje en dat zorgt voor veel leven in de brouwerij, gezelligheid en wandelplezier.
Sinds kort heb ik ook een crosstrainer, om de conditie op peil te houden.

Mijn werk zorgt ook voor voldoening, ik werk vier ochtenden. Ik heb lieve collega's die me veel steun geven. Helaas heb ik hier ook last van die vermoeidheid, vooral in de middag is mijn energiepeil laag en heb ik last van concentratieproblemen. Ik ben dan ook blij en dankbaar dat ik zoveel mogelijk in de ochtend mag werken. In de middag moet ik dan echt mijn rust pakken en weer opladen. Het liefst zou ik net als ieder ander hele dagen werken en een actief leven leiden. Maar ik heb moeten leren om te accepteren dat het is zoals het is.
En dat gaat de ene dag beter dan de andere. Mijn ervaring is wel dat het beter met me gaat als ik het op deze manier doe.

Image Klik op het blok om het te verslepen

Tonny

Mijn naam is Tonny, 53 jaar oud, getrouwd met een lieve man. Mijn rots in de branding. Ik heb drie volwassen kinderen, die ook voor me klaar staan als dat nodig is. Sinds 2009 is er bij mij AP geconstateerd. Vooral ontstekingen/ irritatie in handen en voeten, soms rug schouder en stuitje. Medicatie: methotrexaat, meloxicam en Enbrel.
Na ook uveitis en oogbloedingen, een flinke stap terug moeten doen. Gelukkig gaat het nu goed met mijn ogen.
Ik werk vier ochtenden als apothekersasssistente en het is mijn streven om dit zolang mogelijk te kunnen doen, ik vind het werk nl nog steeds leuk. Ik knok ervoor om dit te behouden.
Ondanks die AP heb ik een leuk leven. Ik geniet van alle lieve mensen om me heen, mijn gezin, familie, vrienden en collega's en mijn hondje. Verder lees ik graag en houd van muziek.
Genieten dus van de kleine dingen en de focus op alles wat wel goed gaat!

Deel dit verhaal

Sprak dit verhaal je aan? Help dit verhaal te verspreiden via social media

Geïnspireerd?

Schrijf ook een boek & deel jouw ervaring!

Book share

Reacties op dit verhaal