Doe een boekje open over reuma
Bamboobos

Ach het gaat wel weer over...

Een verhaal door Marieke Koers

Lees het verhaal Lees de reacties en reageer

Een dikke enkel

Het begon met een dikke enkel... en het idee ik zal hem wel verzwikt hebben tijdens het stappen. Het was ook al een zwakke enkel op dat moment want minder dan een jaar terug heb ik de enkelbanden gescheurd. Na 8 weken was er alleen geen verbetering. Nog steeds een dikke enkel maar geen pijn. Eerst maar even op vakantie gaan voor 4 week en dan maar eens naar de dokter.
Na 4 maand dikte zat ik dan bij een sportarts in opleiding (ik volleybalde veel en daarom de reden om gelijk naar een sportarts te gaan). Deze heeft mij doorverwezen naar de sportarts in het ziekenhuis. Super vriendelijke man was dat, we gaan het uitzoeken en oplossen. Wel moeten we eerst even je bloed onderzoeken..... dit vond ik super raar maar oke, hij zal het wel weten, toch? Daar kwam dus uit dat er een dikke ontsteking in mijn enkel zat. Dus werd ik door verwezen naar Reumatologie. Nog steeds vond ik dat raar maar goed ze zullen het wel weten en de uitleg was klonk ook wel logisch.
Bij het eerste consult werd mij verteld dat ik Atritis Psoriatica heb. De watte??? Psoriasis, ja dat ken ik en heb ik.... maar een reumavorm... Nooit geweten dat dit uberhaupt mogelijk was. Nu wel want ik ben een jaar verder.

Het eerste jaar

Wij zijn begonnen met lichte onstekingremmers maar deze hielpen niet genoeg (dan ben je zo al weer 8 weken verder). Dan maar een spuit direct in de enkel want bij de echo bleek dat het in het gewricht en in de pezen zat.
Nog niet genoeg dus door naar MTX, eerst 15 mg per week samen met een pijnstiller. Man, wat een schrik als je de heftigheid hoort van de bijwerkingen van het medicijn maar ook waarvoor het vroeger gebruikt is. Maar na een half jaar is de ontsteking nog niet weg en werd de dosis verhoogd naar 25 mg per week. Ik dacht in het begin... ach een ontsteking die verdwijnt wel weer en dan kan ik gewoon weer verder. Even aan de medicatie en klaar is kees. Het nonchalante van... ach het gaat wel weer over. Ondertussen geprobeerd heel veel info te vinden en verhalen te lezen van anderen met deze ziekte. Maar kon het niet goed vinden en daarnaast zijn mijn klachten (een stijve enkel) niks vergeleken bij reuma pati├źnten. Ik voel me niet ziek en zit alleen met enkel die niet wil meewerken. Volleyballen kan nu niet meer dus andere sporten gezocht waarbij ik mijn enkel niet of minder hoef te belasten. Nog een x met de pijnstiller gestopt maar na 3 dagen snap ik waarom dat geen goed plan is.

En nu... de acceptatie

De MTX sloeg niet genoeg aan. In overleg is wel besloten dat ik Enbrel moet gaan gebruiken, 15 mg per week. Daarnaast nog steeds op maximale dosis MTX. Op dit moment is het belangrijkste om de ontsteking eruit te krijgen. Wel last van de bijwerking roodheid, dikheid rond de geprikte plek. Ik hoop dat dit nog overgaat. Ja, mevrouw dan moet u voor het prikken paracetamol slikken en na die tijd ook weer, koelen wil ook helpen. Pffff nog meer medicatie naar binnen werken.
Ook de zin 'u heeft een chronische ziekte' bij de uitleg van Enbrel kwam heel hard bij mij binnen. Ik was nog bij... ik heb een dikke enkel en dat gaat wel weer over. Maar nu meer dan een jaar verder... probeer ik te accepteren dat dit nog wel een jaar kan duren of langer. Ik wil het niet, ik wil dat de medicatie aanslaat, dat de medicatie dan omlaag kan en dat ik uiteindelijk ermee kan stoppen. Die hoop heb ik ook nog steeds en daar ga ik nu ook voor. Misschien ook maar eens kijken naar voeding en of daar iets uit te halen valt.

Voor alle mensen met een soort van reuma of een soortgelijke ziekte.
Ik heb het in een lichte vorm en kan gewoon mijn dagelijkse dingen doen en klaag dan ook niet. Vooral niet als ik sommige verhalen lees. Ik wou gewoon graag mijn verhaal delen met mensen die het ook mee maken zodat je het niet hoeft uit te leggen.

Wie ben ik?

Ik ben Marieke, 36 jaar oud. Woon samen met mijn vriend en zijn 3 kinderen & hond welke 50/50 aanwezig zijn. Fanatiek met sporten (altijd al zo geweest en wil ik graag zo houden). Vorig jaar te horen gekregen dat ik Atritis Psoriatica heb en druk bezig ben met hoe ik daarmee om moet gaan.

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal.

Deel dit verhaal

Sprak dit verhaal je aan? Help dit verhaal te verspreiden via social media

Geïnspireerd?

Schrijf ook een boek & deel jouw ervaring!

Book share

Reacties op dit verhaal