Doe een boekje open over reuma
1529976 410472405750821 949719518 o

Een beetje Dubbel

Een verhaal door Elly Treffers

Lees het verhaal Lees de reacties en reageer

Zo begint het.

De titel verraad het al, het is dubbel omdat ik twee chronische ziektes heb. Ik heb behalve Artrose ook nog M.S. daarover heb ik al eens een verhaal geschreven in: M.S. van binnenuit. je kunt mijn verhaal lezen op pagina 97. (eerste druk sept. 2000, ISBN 90-9014369-6)

Ziek Ik? Nooit!

Ik ben gezond geboren, woog zelfs 7 pond, uitgezonderd kinderziektes mankeerde ik nooit iets, zelfs geen griepje, dat ging zo door tot mijn 33e jaar. Ik werkte voltijds( 40 uur ) woonde inmiddels alleen, maar had wel een vriend. Tot ik op mijn 33e M.S. kreeg(1992 ). Achteraf gezien gelukkig de milde vorm: Relapse-Remitting, die bij mij al jaren stil staat, het meeste last heb ik van vermoeidheid. Nadat ik 2 weken in het ziekenhuis had gelegen voor onderzoek, kon ik nog maar 2 à 3 uur aaneengesloten werken en dat is nog steeds zo. Als ik lange tijd iets doe wordt ik lichamelijk en/of geestelijk uitgeput. Op mijn werk mocht ik in die tijd (1992), niet laten weten wat ik mankeerde, ik kreeg ruim een jaar later dan ook mijn ontslag, al zat ik in de W.A.O.. Ik zit nu al 25 jaar met M.S. en 15 jaar met Artrose.
Ik trouwde en kreeg 2 kinderen.
Happy End..?

Artrose ..wat is dat?

Het begon met pijn in 1 duim die niet weg ging, na een bezoek aan de huisarts werd ik doorgestuurd ( als M.S. patiënt wordt je gelijk door gestuurd) naar een Orthopeed die verloste mij van de pijn doormiddel van een spuit. Later kreeg ik nog zo'n spuit die mij 3 weken verloste van pijn. Toen de pijn zich langzaam maar zeker uitbreidde naar de muis van mijn beide handen kreeg ik 2 Braces aangemeten en het medicijn Arcoxia, maar geen nieuwe afspraak zo van; red jezelf. Vreemd vond ik dat. Niemand kijkt of vraagt ernaar, hoewel het wel een sluipende ziekte is die je leven verpest. Dus ik ging in eerste instantie aan de homeopatische middelen en die hielpen in het begin best wel. toen de pijn erger werd ben ik toch maar Arcoxia gaan slikken die hielpen beter. Omdat ik zelf geen ziekte accepteer ( Ook liefst geen M.S. ) had ik zoiets als: Artrose wat is dat? Ik merk wel dat ik steeds minder kracht in mijn linkerhand heb, ik krijg bijna niks meer open zonder hulp mijn lieve gezinsleden of hulpmiddelen van buiten af, die langzaam mijn kast vullen. Want ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Mijn Braces gebruik ik alleen als ik heel veel pijn heb maar ik mag van de huisarts ook een tweede Arcoxia tablet nemen tegen de pijn.
Als ik in bed lig en me omdraai hoor ik wel eens ratatatata mijn heupbotjes die zich rangschikken denk ik dan, zelfs mijn man kan dat horen. Ik probeer zo veel mogelijk op mijn handen te gaan liggen zodat ze niet krom kunnen trekken. Schrijven is een dubieus geval, ik schrijf al niet mooi en dat is alleen maar erger geworden sinds mijn M.S. of speelt Artrose hier ook in mee?
Ondanks mijn ziektes doe ik nog veel: lezen, lopen, fietsen, Yoga sinds 1985, De sport die je mag doen, Zingen bij 2 koren ( mijn stem is van Messo Sopraan naar Alt gezakt in de tussentijd. Ik speel weer klarinet bij een muziekkapel. Verder heb ik 2 vrijwilligersbaantjes: Ik schenk koffie in een verzorgingstehuis en ik digitaliseer bij de gemeentelijke archieven.

Mijn Roots

Ik ben 59 op moment van schrijven, en kom uit een gezin met 4 meiden, ik heb een oudere zus en 2 jongere. Mijn ouders leven nog, we zijn allemaal getrouwd en hebben kinderen.
Verder ben ik via een boek, Symptoom vrij van Wendy Reijnen, overgestapt op glutenvrij eten, ik heb me eerst laten testen of ik hiervoor geen allergie heb, dat heb ik niet. Makkelijk is het in het begin niet, want je mag veel niet meer eten, zoals granen, bonen en pinda om wat te noemen. Toch is het waar, we eten te veel "rommel" waar we ziektes van kunnen krijgen als M.S. Artrose, Epilepsie, en nog meer. Als ik glutenvrij eet, heb ik veel minder klachten. Behalve Opvliegers, daar heb ik nog wel last van.

Deel dit verhaal

Sprak dit verhaal je aan? Help dit verhaal te verspreiden via social media

Geïnspireerd?

Schrijf ook een boek & deel jouw ervaring!

Book share

Reacties op dit verhaal