Doe een boekje open over reuma
E1397c69 6ec1 4d60 a6a0 c5e6dda90a74

Als ik dans, ben ik blij

Een verhaal door Désirée

Lees het verhaal Lees de reacties en reageer

0a22c909 08c4 4457 bc93 320bc94ae555 Klik op het blok om het te verslepen

Blijheid opnieuw herkennen

Als klein meisje al vond ik het leuk om te dansen, zingen, liedjes te bedenken op een melodie en zwemmen onder andere, maar ook om creatief te zijn met kleding en tekenen en schilderen. Ook schreef ik zo nu en dan een kort verhaal op de typemachine.
Jaren later, toen de omstandigheden veranderde, waarbij ik ook een auto-ongeluk kreeg waardoor ik opnieuw moest leren lopen, en de fibromyalgie in mijn leven kwam heb ik het schrijven weer opgepakt.
Er was zoveel in mijn leven wat speelde, teveel, en met hulp en tips van een zeer ervaren en geduldige persoon krabbelde ik weer een beetje op. Dit heeft me jaren gekost en soms is het weer even nodig om erheen te gaan. Een dagboek helpt ook goed, zodat je wat meer grip krijgt en het even van je af kunt zetten.
Maar zo actief of de oude zijn zoals vroeger lukt niet meer, ook al kan ik weer redelijk dansen met veel pauze tussendoor en blij zijn met de kleine dingen die groots zijn. Blijheid geeft net dat beetje kracht en energie die zo broodnodig is om de dag door te komen of om bij te tanken. Dit heb ik wel opnieuw moeten leren.
Ook ben ik als kind slechthorend geworden, met tinnitus. Met een hoorhulpmiddel kan ik de mensen nu beter verstaan naast het spraakafzien. Vermoeiend blijft het wel, vooral in een lawaaige omgeving. Vooral nu ik ouder word is dat goed te merken. Je leeftijd erkennen is ook een ding. Vijftig is niet het nieuwe dertig want je lichaam verandert.

Actief in je hoofd

Van binnen blijf je actief, ideeën houden en graag uit willen voeren. Ideeën volgen elkaar soms heel snel op en soms is dit beelddenken erg vermoeiend omdat overprikkeling dan een feit is. Sommige ideeën zijn wel uit te voeren maar vaak moet of gaat de rem erop vanwege mijn gezondheid. De tinnitus verdwijnt niet, evenals de fibromyalgie, het gehoorverlies is al jaren hetzelfde en heb manieren gevonden om ermee om te gaan. Aan de buitenkant ziet men niet wat ik doormaak en een (hard) oordeel is daarom zo gemaakt.

Boek schrijven

Omdat schrijven ordent en oplucht besloot ik er ook een boek van te maken, in de hoop dat anderen er iets aan hebben. Het werden meer boeken. Het schrijven op zich was wel zwaar, ik moest regelmatig stoppen met typen en van houding veranderen vanwege de pijn en de verergering van de tinnitus door de “rare” houding tijdens het schrijven.
Het motto van deze boeken is geloven in jezelf, kijken waar jij blij van wordt en wat er nog wel mogelijk is op een realistische manier die bij je past, zonder tenenloperij of zonder te forceren. Zonder jezelf steeds met anderen te vergelijken. Jezelf erkennen. Daar komt het op neer.
Het is niet alleen mijn verhaal wat in het boek over fibromyalgie staat, ook van (deskundige) anderen. Ook Huub (van huubsfibromyalgiesite) heeft mij goed geholpen.
Een boek schrijven, afronden om daarna aan de wereld te laten zien klinkt spannend of leuk voor sommigen maar zo makkelijk is dat niet. Zoiets moet je eigenlijk ook niet helemaal in je eentje doen. Ik ging ermee slapen, stond ermee op en dat werd me vaak teveel. Ook ervoer ik veel meer klachten als spanning, vermoeidheid en pijn. Hier probeer ik nog beter op te letten voortaan, want het is niet de bedoeling dat je steeds over je grens gaat. (Ook al is die grens soms geniepig vaag, dat weer wel). De timer zetten helpt, maar ik vergeet hem soms omdat fibromyalgie ook weleens zorgt voor een hoofd vol gaten (zeef).

Hoe is het nu?

Inmiddels heb ik Sara gezien, ben getrouwd en twee poezen maken de dienst uit in huis. Romans schrijven vind ik leuk, de zomerse sferen, hilarische toestanden, een grappige dialoog of even stilstaan bij dingen waar je niet direct dagelijks aan denkt. Verder heb ik een blog geschreven op mijn website boekenvandesiree.nl. Zo nu en dan maak ik graag een acryl op doek, ik ben dol op planten & bloemen. Er is zoveel om blij mee te zijn.

Deel dit verhaal

Sprak dit verhaal je aan? Help dit verhaal te verspreiden via social media

Geïnspireerd?

Schrijf ook een boek & deel jouw ervaring!

Book share

Reacties op dit verhaal