Doe een boekje open over reuma
Fibromyalgie2

omgaan met pijn

Een verhaal door anouk suripatty

Lees het verhaal Lees de reacties en reageer

hoe ga je met pijn om?

In 2013 na jaar klachten kwam dan eindelijk de diagnose! RA... Reumatoïde Artritis. Gelukkig... Het zit niet tussen mijn oren. Ik krijg prednison pijnstillers en andere medicatie. Met goede hoop begin ik aan de medicatie en hoop gauw beter te voelen. Vooral de pijn speelt parten. Pijn in mijn tenen waardoor lopen moeizaam gaat. Pijn. Eigenlijk overal pijn. Somsmige pijn kan je hebben maar deze pijn is ondraaglijk. Vanwege de kids uit ik mijn pijn niet. Ik wil niet dat ze zien dat ik pijn lijd. Dat ik pijn lijd dat zeker. Ik kan het niet weg denken. Het beïnvloed mijn denken en doen. Ik wil graag alles kunnen doen maar dat kan niet meer. En daar moet ik mee dealen maar ook mijn omgeving. Liefst bestel ik een rolstoel om niet meer te hoeven lopen maar mijn partner wil dat niet. Die begrijpt dat ook niet. Ik zei altijd dat ik nooit depressief zou worden.... Maar zo langzamerhand wordt ik er toch down van. Men ziet niet dat ik RA heb. Men ziet niet die pijn die ik 24/7 heb. De pijn die ervoor zorgt dat ik moeite heb met alles. En dat ik dat moet accepteren. Tuurlijk heb ik pijnstillers. Maar innemen doe ik niet continue. Ik krijg last van sufheid, extreem vermoeidheid, geen energie en wil dan alleen slapen. Dat wordt het hem niet met 3 kleine kids. Dus ik kies voor pijn.... Tja wat moet ik anders. Het is zwaar. Erg zwaar. Van gezond naar chronisch ziek. Een hele verandering voor jou maar ook voor je omgeving. Veel mensen houden geen rekening met jou ziekte. Werk al helemaal niet.

rolstoel of niet

Prednison.... Niet mijn vriend. 13 kilo aangekomen sinds ik het gebruik. Ik weeg dus ook 10kilo te zwaar. Krijg dat er maar af.... Gaat niet eenvoudig. Maar 10 kilo teveel wegen is voor de gewrichten ook niet goed. Sporten doe ik. Niet dat het makkelijk gaat. Maar ik probeer het ten minste. Dat pijn je leven zo zou beïnvloeden had ik nooit gedacht.

aantal medicijnen verder

Vele scans en röntgenfoto's gehad. Tja het gaat met up en downs. Ik heb moeten accepteren dat mijn leven erg veranderd is. Dat niet alles lukt ook niet erg is. Dat je goeie dagen hebt maar ook vele slechte dagen. Helaas nu het kouder is en wordt betekent dat je nu meer last gaat krijgen van de reuma. Je voelt het aan de botten dat het kouder is en wordt.

35 jaar en reuma

Ik heb gelukkig hulp van mijn ouders. Ze helpen me met alles. Ook mijn partner doet veel. Ik ben er super blij mee. Ik had het anders nooit gered. Vooral nu onze 3e kind er is ( cadeautje, niet gepland) mag ik blij zijn met zoveel hulp.

Deel dit verhaal

Sprak dit verhaal je aan? Help dit verhaal te verspreiden via social media

Geïnspireerd?

Schrijf ook een boek & deel jouw ervaring!

Book share

Reacties op dit verhaal