Doe een boekje open over reuma
12705251 1038567376182394 7219558205729177645 n.jpgtatto

Vermoeidheid/pijn/geen zin in sex

Een verhaal door angelique leeuwen

Lees het verhaal Lees de reacties en reageer

Maar je kan van alles!!

Mensen zien mij eigenlijk alleen maar op momenten dat het redelijk gaat! Weet nog dat ik in mijn scootmobiel zat en nu ik ook mindere dagen heb en dat mensen denken dat ik me aansteld. Want de ene dag kan je gek doen, dansen, lachen en misschien ook wel een dagje naar een pretpark met je dochter en vrienden. Je bent altijd zo vrolijk!! Je kan toch ook uitgaan!! Boodschappen doen en het huis?
Mensen vergeten daarin een heel belangrijk ding!! Dat ik zeker 2 dagen van te voren al bijna niks doet als er een uitje gepland is. Dat als ik naar een verjaardag ga dat ik 2 uur van te voren nog even naar bed ga!
Dat ik soms s,morgens zo stijf ben dat ik niet zo mijn bed uit kan springen, lang in een houding lukt ook niet dan sla ik vast op een of andere manier duurt het helen van wondjes of herstellen van bijvoorbeeld het zetten van een spiraal veel langer dan bij "gezonde" mensen. En ja ik kan lopen en ik kan dansen en gek doen!! Maar de dag er na krijg ik dubbel zo hard mijn leuke moment terug en kan ik 2 dagen na mijn uitje moet bij komen. Maar ook ik leef en wil niet mijn hele leven laten bepalen door mijn aandoening!! Er zijn ook dagen dat ik niks kan dat ik echt moe ben en liefste de hele dag in bed lig!! Wat niet kan omdat ik ook een gezin heb.
En als ik soms vertel dat ik het druk heb ( oppassen,overblijven ben wel afgekeurd en mensen vragen mij dan soms maar dat kan je wel!! Ja alleen dit is niet elke dag en ook kan ik nee zeggen omdat het vrijwillig is!) Krijg ik alleen maar te horen ja iedereen heeft het druk!! En iedereen is moe!!

Operatie!!

Mijn reuma heet Fibromyalgia heel erg moeilijk te constateren en nog niet door iedereen geaccepteerd als echte aandoening.
Wel gaat het gepaard met extreme vermoeidheid, pijn en lusteloosheid vergeetachtigheid chronische moe, stijf,last van weer verandering en zo veel meer.
Mijn Reuma werd uitgesloten van alle andere ( omdat dit niet echt kan worden gevonden op foto,s of in bloed) dit is ongeveer zo een 3 jaar geleden. Daarvoor had ik wel al gezondheidsklachten in mijn onderrug, verlamming in mijn linkerbeen en kon heb hiervoor 4 jaar in een rolstoel gezeten. Kon werkelijk niks meer zelf. Stijfheid moe, altijd maar moe en lusteloos. Bij allerlei artsen geweest en uit eindelijk na 12 jaar kwam er een uitslag dat ik mijn onderste 3 ruggenwervels van elkaar af gleden en er een zenuw tussen zat.
Dit was operabel en zo gezegd zo gedaan! op 1 februari 2013 is mijn rug vast gezet!
Mijn herstel periode zou 9 maanden gaan duren maar ik zou wel kunnen lopen en GEEN last meer hebben!!
Na mijn operatie voelde ik me wel redelijk ook al had ik wel een raar gevoel in mijn bil. En nog steeds krampen in mijn benen, schouders die stijf waren. Soms het gevoel dat mijn benen me niet wilde dragen of die rare kramp in mijn handen bij het wakker worden gewoon slapende handen altijd.
Terug bij mijn arts die gaf aan dat het wel even kon duren en ik geen wonderen moest verwachten!
Uit eindelijk door een vriendinnetje met Reuma mij aangaf dat ik is naar een Reumatoloog moest gaan. En daar kwam 2 jaar geleden dus uit dat ik Fibromyalgia heb en in mijn linkerheup een lichte vorm van artrose. Nu heb ik dus en last van me rug en van reuma en weet soms niet of ik nu last heb van me rug door me rug of door de reuma. Dit zelfde geld voor mijn benen soms zulke krampen en slappe benen waardoor. Ben wel roboliekje geworden door mijn operatie en ik vast ben gezet met pinnen en schroeven.

Balance

Heb voor mijn klachten zowel fysiek als geestelijk een multidisciplinair behandeltraject gevolgd. Dit heeft mij geholpen om toch met mijn pijn om te gaan en meer balance te hebben dus niet door rennen als je lijf zegt ho..stop. Natuurlijk heb ik wel van die dagen dat ik door moet en dat ik me lijf negeer.. maar dat heb ik uiteindelijk mezelf mee..lig ik weer plat.
Mijn huishouden doe ik in delen stofzuigen doe ik per ruimte, stoffen en dweilen ook. Ben ook niet meer zo precies als voorheen. Vaak is het zo dat ik ook een rust momentje creëer voor mezelf even 2 uur liggen, mediteren en soms val ik even in slaap. Maar dat ook niet altijd als ik maar even lig.
Als ik erg drukke dagen heb dan bereid ik mezelf voor zoals nu komen er drukke tijden met Sint en daar doe ik aan mee als... dit is een uitputtingslag voor mijn lijf maar vind dit erg leuk en wil dit blijven doen maar dan doe verder niks die dagen ervoor maar ook niet erna en dit weet mijn gezin. Gelukkig heb ik een dochter van 16 en een lieve vrouw en probeer in beweging te blijven. Af en toe fietsen al is het maar een klein stukje. Stukje wandelen met de hond. En mijn humor helpen mijn verder ik ben nog redelijk jong 37 en ben nog jong van geest en wil heel veel. Typetje adhd sta graag klaar voor andere waar ik kan. Ben altijd bezig met kinderen doe dan ook gezellig mee hoor in de ballenbak of op de schommel! Gewoon wel blijven doen wat je kan doen. En ja natuurlijk merk ik het en natuurlijk ben ik gesloopt maar dat zijn mijn geluksmomentjes en daar heb ik de pijn en vermoeidheid wel voor over!

Dit ben ik!!

Ben Angelique 37 jaar heb een gezin bestaande uit een dochter van 16 mijn vrouw van 30. Onze hond Kaya van 5 jaar onze poes Moppie van 10. Zo pas ik 2 x in de week op mijn neefje van 6 maanden. Af en toe nichtje van 8, neefje van 2 soms op het broertje en de zusjes van mijn dochter. En komen dus geregeld kinderen over de vloer. Heb tijdens de Sint dagen al een paar keer ... piet gespeeld en dit doe ik dit jaar weer. Ben dus best een bezig bijtje maar ook een denker wat vinden mensen van mij en wat zien ze als ze mij zien. Ben best druk van huize uit en loop daardoor weleens met me kop tegen een muur aan met 160 km per uur. Eigenwijs nee hoor dat ik ben nooit.

Deel dit verhaal

Sprak dit verhaal je aan? Help dit verhaal te verspreiden via social media

Geïnspireerd?

Schrijf ook een boek & deel jouw ervaring!

Book share

Reacties op dit verhaal